Henkilöhistoria

Vuorion sisarussarjaan kuului kolme musiikillisesti lahjakasta henkilöä, jotka kaikki olivat lapsettomia.

  • Sylvi oli musiikinopettaja.
  • Viljo oli filosofian maisteri ja matematiikan opettaja, sekä taitava viulisti.
  • Maire oli konttoristi isänsä postimyyntiliikkeessä ja soitti pianoa.

Sylvi Mäkelän kuoleman (1972) jälkeen Viljo Vuorio ensimmäistä kertaa esitti ajatuksen säätiöstä, jonka tarkoituksena olisi klassisen musiikin edistäminen Vaasassa. Viljo Vuorio oli todennut, että koska hänellä ja Mairella ei ollut lähiomaisia, he haluaisivat testamentata omaisuutensa siten, että se eri tavoin edistäisi klassista musiikkia kaupungissa. Viljo Vuorio kuoli 1994. Tämän jälkeen Maire Vuorio maaliskuussa 1996 teki testamentin, jossa valtaosa hänen omaisuudestaan oli tuleva perustettavalle säätiölle. Maire Vuorio kuoli heinäkuussa 1997.

Perustamisluvan säätiö sai 21.7.1998 ja säätiörekisteriin se merkittiin 23.9.1998. Nimeksi tuli testamentin mukaisesti " Viljo ja Maire Vuorion Säätiö" ja kotipaikka Vaasa.

Vuorion perheen historia nivoutuu tiiviisti Kipinän Talon historiaan. Otto Theodor Wuorio perusti 1902 "Postipakettien lähetysliikkeen" eli nykyisin postimyyntiliikkeen ja liike toimi ainakin 1930-luvulla Kipinän kulmatontin puutalossa. Viljo ja Maire Vuorio ovat asuneet Kipinän talossa vuodesta 1911 alkaen. Tämän vuoksi on pidetty tarkoituksenmukaisena, että säätiö kunnioittaa heidän muistoaan myös siten, että säätiö on hankkinut omistukseensa yhden pienen huoneiston Kipinän talon ensimmäisestä kerroksesta.

© 2019 Viljo ja Maire Vuorion Säätiö